O diversiune UDMR-istă: Ținutul Secuiesc

Declaraţie politică

Temă :  O diversiune UDMR-istă : Ținutul Secuiesc

Domnule Preşedinte,

Stimaţi colegi,

Din inițiativa domnilor europarlamentari Tokes Laszlo, Winkler Iuliu si Sogor Csaba, în data de 1 iunie 2011 cu participarea domnilor Borbely Csaba şi Tamás Sándor, preşedinţii celor două consilii judeţe, Harghita şi Covasna şi Péter Ferenc, primarul localităţii Sovata, preşedintele Consiliului Regional al UDMR din Ţinutul Secuiesc s-a deschis Biroul de Reprezentanţă al Ţinutului Secuiesc în Bruxelles, eveniment găzduit  în Casa Regiunilor Maghiare. Din partea guvernului din Ungaria, la eveniment a fost prezent şi viceprim-ministrul Semjén Zsolt.

Potrivit comunicatului transmis miercuri de Consiliul Județean Harghita, “Biroul de reprezentanță” a fost înființat de cele două consilii județene, Harghita și Covasna, “cu scopul de a prezenta interesele specifice Ținutului Secuiesc, precum si posibilitătile economice și turistice ale acesteia la forumurile decizionale ale Uniunii Europene, contribuind astfel la dezvoltarea regiunii”.

În realitate, înființarea acestui birou nu are un fundament constituțional sau legal, reprezintă încă o tentativă a iredentismului unor reprezentanți ai minorității maghiare din România, sprijiniți de Budapesta și de Guvernul Orban.

Este regretabil ca s-a ajuns în situația înființării unei reprezentanțe a Ținutului Secuiesc la Bruxelles, ținut care poartă un nume uzitat doar ca denumire toponimică, la fel ca multe alte denumiri de locuri sau regiuni, părți indivizibile ale României ( Țara Hațegului, Țara Lăpușului, Țara Făgărașului, Țara Chioarului, etc.) și ale căror probleme economice sau de orice altă natură, sunt problemele Guvernului României și pot fi și trebuie rezolvate în cadrul politicii generale interne și externe a țării noastre.

Sunt multe alte lucruri mai importante care ar trebui făcute la Palamentul European în interesul României, nicidecum astfel de acțiuni politice inutile și care creează conflicte în cadrul Parlamentului European.

Nu este surprinzătoare acțiunea europarlamenatilor maghiari, Tokes Laszlo, Winkler Iuliu si Sogor Csaba, doar că este lipsită de înțelepciune si cred că este  un pas vădit în interesul unui grup al politicienilor maghiari.

În acest context, care este reacția Guvernului României, a Președintelui și a Ministerului Afacerilor Externe?

Domnul Președinte Traian Băsescu a spus că are  o părere proastă despre această inițiativă, că ea nu are efecte politice, însă, este un element de desconsiderare şi a Constituţiei şi a românilor, întrucât  nu avem această unitate administrativă.

Ministerul Afacerilor Externe se rezumă la o seamă de demersuri pe lângă instituțiile europene pentru a nu recunoaște și pentru a nu întreține relații cu “reprezentanța Ținutului Secuiesc”, pasând astfel rezolvarea unei probleme interne serioase, Parlamentului European.

Guvernul Boc face ureche șută.

Reamintesc Președintelui țării, Primului Ministru și Ministrului de Externe, că altul este rolul lor, că într-o problemă de asemenea gravitate altă poziție așteaptă poporul român din partea celor în mâna cărora stau destinele lui.

Deputat PSD Cornel Itu
Colegiul nr.6 Dej
Circumscripţia 13 Cluj

Comentarii Facebook

mesaje

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*