Centura ocolitoare a municipiului Dej

INTERPELARE

Adresată: doamnei Anca Daniela Boagiu  – Ministrul Transporturilor și Infrastructurii

De către: Itu Cornel, deputat PSD

Obiectul interpelării:  Centura ocolitoare a municipiului Dej

Stimată doamnă ministru,

De  mulţi ani  se dezbate starea drumurilor din ţară în general, şi în particular pe zone. Ştim cu toţii că infrastructura rutieră precum și centurile de ocolire a orașelor reprezintă o necesitate stringentă pentru dezvoltarea economică și turistică, industrializare, reducerea poluării.

Centurile de ocolire constituie soluția la rezolvarea celor mai importante probleme ale circulației rutiere întrucât fluidizează circulația, diminuează poluarea mediului, poluarea sonoră, se conservă patrimoniul arhitectonic, etc.

La data de 23 ianuarie 2009 a fost semnat contractul de „Asistență tehnică pentru pregătirea Studiului de Fezabilitate, Proiectul tehnic, Detaliilor de execuție și Documentației de licitație pentru variante de ocolire în România”, proiect cofinanțat de Comisia Europeană, prin Facilitatea ex-ISPA și de către Guvernul României, prin Bugetul de Stat. Printre orașele cuprinse în acest proiect este și orașul Dej.

În același an, 2009, am adresat Ministerului Transporturilor o interpelare prin care solicitam informații cu privire la perspectiva realizării centurii ocolitoare a municipiului.

După doi ani de zile situația este neschimbată în ceea ce privește implementarea proiectului, în timp ce necesitatea centurii ocolitoare  devenit mai stringentă.

Orașul Dej este un nod important de comunicații spre orașele Zalău și Satu-Mare; Tg.Lăpuș – Baia Mare; Bistrița – Vatra-Dornei – Suceava.

Industria poluantă de altădată a Dejului nu mai există, în locul ei se întrevăd perspectivele unei industrii noi. Mă refer la recentul proiect de colaborare cu întreprinzători chinezi în industria hârtiei și  la parcul industrial care atrage capital străin.

Ca așezare urbană, orașul Dej, este situat pe șapte coline fapt cu implicații asupra circulației în interior și cu atât mai mult a travesării sale în lipsa unei centuri ocolitoare.

Întrucât e vorba despre finanțare, despre investiții, care este stadiul actual al acestui proiect început acum doi ani ?

Având în vedere aspectele de mai sus, Vă rog, doamnă ministru, să vă implicați în această problemă și să acordați sprijinul necesar rezolvării ei. Fiind vorba de o chestiune vitală în Colegiul meu, cu o importanță care depășește interesele locale, mă adresez dumneavoastră cu toată încrederea că lucrurile se vor urni din loc.

Cu stimă,

Solicit răspuns în scris şi oral.

Deputat Cornel Itu

Comentarii Facebook

mesaje

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*